21 iul. 2013

plumbul zilei / Mireasă pentru gibonelul meu

Maimuța mamă are un plod. Gibonul. Pardon, gibonelul, ca să fie în ton cu puradelul. Gibonelul ăsta trebuie însurat, împerecheat. Măritat, la o adică, dacă nu se descurcă singur să-și găsească o maimuțică pe măsură.
Pe vremuri, umbla mă-sa gibonului (sau vreo mătușa sau vreo combinatoare a satului) din poartă în poartă, bătea și ulițe din alte sate, să-i găsească fie una mai prostuță dar cu zestre, fie una cu burta deja la gură și, chinuit, ajungea specimenul să fie cap de familie. Adică ajungea gibon la casa lui, combinat de mă-sa, de babe sau de dracul cu una din cimpanzele (rimează cu vuvuzele) sau cu vreuna tare-n fleancă (rimează cu pițipoancă).

Ei, dar au evoluat vremurile. Acum avem net, tv, laptopuri și tablete. Interacțiunea socială este XXL, nu ca altădată. Satele și târgurile sunt mai populate, merg la job-uri și fete și băieți. Nu se mai întâlnesc doar la biserică sau la horă mândrele și flăcăii, ci și la mall, la benzinărie, la pub-uri, pe facebook, skipe și în alte locuri ispititoare în care, direct sau virtual, se face orice.
Dar uite că gibonelul tot nu reușește să-și găsească jumătate. Ups, stați așa – a apărut varianta minune, clăbuci în direct și ies spume. A apărut formatul multașteptat să combine mormolocii cu tăntălaucele, „Mireasă pentru fiul meu”. N-am nimic cu respective televiziune, așa e peste tot, pentru tâmpiți sunt produse emisiuni idioate. Ca să crească ratingul – că e concurență și când e vorba de prostie – fie unii din echipa de producție, fie suporterii giboneilor și cimpanzelelor mai umplu și netul cu căcărezele lor de tremur și bocet. Vă dați seama, se duce PIB-ul în picaj, urcă pe Himalaya șomajul, se îneacă sporul demografic sau crapă coșul zilnic dacă nu e conectat tot poporul la traiul foarte important al unor specime închise ca într-o cușcă ca să se poată împerechea.
Deci (i)logica ar fi asta: nu reușește dobitocul (în sens de animal, patruped de curte) să găsească și să convingă pe una din cele 9 milioane de femei care sunt în țara asta (nu pun la socoteală emigrantele sau europencele), nici vițica să-și găsească boul în turme întregi, închidem 7 de EI și 7 de ELE într-un coteț (ca pe o insulă pustie) și trebuie să iasă ceva. Mai întâi iese socializare, scandal, bârfe, scărmăneli, bocete sau hlizeli, adică rating, neicușorule. Cu pirostriile om mai vedea...
Până la urmă, orice maimuțoi se cațără în ce copac vrea (democrație), orice maimuță se strîmbă în fața cui are timp și chef să se uite. Ce treabă am eu?
Aș încerca însă o rugăminte, care dă și bine la audiență: nu s-ar putea să-i ziceți emisiunii „
Mireasă pentru gibonelul meu?”. Bineînțeles că puteți încerca și cu “tăntălău”, “mormoloc”, “fătălău”, “mototol”, “vițel”, “berbec”, “eunuc” sau “prostul satului”… Parol!


Daniel VINCA

Un comentariu:

  1. Esti tare, taticule. Fain le mai zici. M-am rupt de ras si la articolul cu proasta sefa in salopeta. Tine-o așa!

    RăspundețiȘtergere

liber la opinii si critici; injuratura insa stimuleaza cenzura!