20 apr. 2011

Adevărul despre asfaltarea drumului Zăneşti - Traian

A venit timpul ca locuitorii din satul Traian si din satul Zanesti sa cunoasca  istoria adevarata a asfaltarii drumului Zanesti - Traian, lucrare inceputa in mandatul de presedinte al Consiliualui Judetean Neamt al  lui Vlad Marcoci si finalizata in mandatul de presedinte CJ al lui Vasile Pruteanu.
Stiu ca in campaniile din 2008 si 2009, n candidati de la n partide s-au laudat cu aceasta lucrare desi nu au avut NICI UN MERIT.

    In martie 2006, Vlad Marcoci este ales presedinte al Consiliului Judetean Neamt (fostul presedinte, Dan Vasile Constantin isi pierduse functia dupa ce ziarul VESTEA pe care il conduceam a facut dezvaluirea ca este incompatibil - ramasese si administrator la un SRL, ceea ce era interzis de lege).
     Dupa o perioada de timp, ma aflam cu Vlad Marcoci (cu care eram si am ramas amic) si cu alti amici (dintre care mentionez pe un jurnalist - fin al lui Vlad si pe zanesteanul Dan Teacu), in fapt de seara, la... o cafea, la Unic.
    Din vorba in vorba, rememoram evenimentele care au dus la alegerea lui Marcoci. Intr-un moment de efuziune Vlad imi spune ca, daca vreodata o sa am o problema, o nevoie, pot apela cu incredere, oricand la el. Ii multumesc pentru gestul amical, ii spun ca sper sa nu fie nevoie de asa ceva si, schimband subiectul, il intreb daca institutia pe care o conducea (Consiliul Judetean) nu poate reasfalta drumul Zanesti - Traian.

     Vlad nu stia problema (era vorba de un drum comunal nu judetean) si imi cere detalii. Ii explic cum in timp ce in toata tara, drumurile de pamant sunt modernizate si ajung sosele, pe axa Zanesti - Traian se intampla nu o minune ci o nenorocire in sens invers si ca, pentru a anihila craterele din asfalt, s-a ajuns la aberatia ca peste asfalt sa se amplaseze bolovani, pamant, lut. Omul isi face cruce si imi promite ca va analiza problema a doua zi la serviciu, cu specialistii Consiliului Judetean (mai ales ca unii tovarasi de la masa noastra, care nu aveau nicio legatura cu problema protestau ca de obicei "Iar ne bate la cap Vinca cu Zanestiul lui..."). Am mai baut cateva... cafele si apoi am plecat fiecare la casa si nevasta lui.
    A doua zi, pe la ora 10 dimineata suna telefonul. Vlad: 
"Salut. Am analizat problema de care mi-ai vorbit aseara. Se poate rezolva. Dar am o rugaminte: fă rost de primarul din Zăneşti şi trimite-l azi, cel tarziu mâine, la Consiliul Judetean. Sunt nişte formalităţi de îndeplinit, o cerere... Nu e în Primărie iar la telefonul fix nu răspunde".

    Mi-a luat câteva zile să "fac rost" de primar. L-am trimis la "împărăţie". S-a rezolvat cu formalităţile. Primarul era (şi nu-l condamn) sceptic în ceea ce priveşte ideea că se rezolvă. Îi mai promiseseră de N ori politicieni cu ştaif, colegi din partidul în care se afla atunci (PSD), oameni de afaceri, parlamentari. Cum să creadă el că dacă îi zice acum Daniel Vinca (om de presă la acea vreme) sau un tânăr politician abia instalat la CJ (dar tânăr şi sortit să nu fie crezut aşa uşor precum seniorii), gata!, ţac-pac (vorba cuiva), peste drumul ăla de Kosovo răsare asfaltul precum ghioceii primăvara?
Mai trec vreo două luni (proiect, avize, autorizaţii, procedură de licitaţie...). Cei câţiva zăneşteni care aflaseră că se rezolvă mă tachinau: "Lasă, Daniele, să ştii că nu ne supărăm dacă nu se face. Ne-au promis nouă alţii mai mari şi mai tari şi au uitat a doua zi...". Mormăiam în barbă, nu ziceam nimic, nici nu îndrăzneam să-l sun pe Vlad (nu cumva să-mi spună că s-a întâmplat ceva şi cade soluţia).
    Într-o zi mă sună Dan Teacu: "Au venit nişte utilaje de la DRUPO în zonă. Au început deja să decoperteze, să lucreze la pregătirea ". Dau zor, îmi termin treaba la ziar (de fapt, majoritatea problemelor din acea zi le-am plasat colegilor) şi, cum nu aveam stare, pun mâna pe telefon şi îl sun pe directorul de la DRUPO (Sorin Brumă, un alt amic, pus mereu pe şotii şi ironie). Răspunde: "Ooooo, vă salut Excelenţă... Cum ce fac? Sunt aici, unde am început lucrările în măreaţa dumneavoastră comună natală..." (şi alte înţepături prieteneşti). Nu-i mai dau replica (că de obicei nu-i rămâneam dator), urc în maşină, îi dau şoferului "direcţia Zăneşti" ;i vin la faţa locului să văd minunea. Minunea se întâmpla: începuseră lucrările. Trăienenii şi zăneştenii comentau cu maximă prudenţă: "Am mai văzut noi căteva utilaje care dau cu lama şi pun căteva cupe de prund şi lut. Până la asfalt mai e..."
    Şi ce-i drept a mai fost. A durat luni de zile pregătirea "patului" (mi s-a explicat că ăsta e termenul tehnic). La finalizarea acestei etape, deşi fără asfalt, drumul era măcar practicabil. Era primul câştig. Şi - minunea doi - a început să fie turnat asfaltul. Trăienenii şi zăneştenii care au văzut primele camioane de bitum descărcate pe lucrare se frecau la ochi. Îşi făceau cruce. "Cum, ăştia chiar toarnă asfalt? Nu se poate! Nu e adevărat! Ce s-a întâmplat? A căzut Guvernul, se aliniază planetele. Nu, nu-i adevărat că se toarnă asfalt..."
    Dar asfaltul se turna. Se avansa greoi, a mai apărut o problemă tehnică la un podeţ subtraversat de un firicel de apă. Dar se turna în continuare...
    La alegerile locale din 2008 (între timp Vlad trecuse de la PNL la PDL) erau turnaţi cam doi kilometri de asfalt. Până "sub Deal", cum ziceau trăienenii. Toţi candidaţii din Zăneşti (la funcţia de primar se lăudau - de la PDL că Vlad era la PDL, de la PNL că Vlad fusese la PNL şi de la PSD că... trebuia să zică şi ei ceva). Dar puţini (nici măcar cei care ştiau adevărul nu spuneau nimic de Marcoci şi cu atât mai puţin de demersurile lui Daniel Vinca ("Vinca nu candidează aşa că... zicem noi că am făcut lobby"). Vinca nu numai că nu candida, nu-l interesa nici publicitatea (deşi ar fi fost purul adevăr) şi nici nu s-a dus să le spună în faţă care sunt mincinoşi, care profitori şi care... ambele.
    La fel s-a întâmplat şi la următoarele campanii electorale. Diverşi papagali de profesie se băteau cu pumnul în piept şi fluturau această lucrare ca pe un drapel al lor. Era - aşa cum se întâmplă de atâtea ori - doar o flamură furată cu nimicnicie...
    În acest timp, noul preşedinte ajuns în fruntea Consiliului Judeţean, Vasile Pruteanu, a continuat finanţarea lucrării. Când drumul a "urcat" dealul şi când a ajuns la final, până în celălalt capăt al satului, aproape de Băhniţă trăienenii (şi zăneştenii care ajung în zonă şi-au dat seama că, într-adevăr, se mai întâmplă minuni.
    Până acum, am vorbit despre acest subiect decât în cercuri restrânse. Acum, a venit momentul ca lumea să ştie adevărul şi să realizeze faptul că adevăraţii "vinovaţi" de reasfaltarea drumului Traian - Zăneşti nu sunt clovnii care se bat cu pumnul in piept şi fac tumbe electorale.
    În ce mă priveşte, mă bucur că am avut şi eu o părticică de contribuţie la rezolvarea acestei importante probleme pentru comunitatea din Traian - Zăneşti.

(multumesc amicului din Traian - Zanesti care mi-a spus ca e normal ca lumea sa afle adevarul)

P.S. 1 - Poate sunt doar coincidenţe. În toamna lui 2008 am făcut parte din stafful de campanie al lui Vlad Marcoci, la alegerile parlamentare din Colegiul 3; acum lucrez la Cabinetul Preşedintelui Consiliului Judeţean, Vasile Pruteanu.
P.S. 2 - La discuţia cu pricina, când Vlad Marcoci a întrebat de ce insist pentru acest drum, dacă am rude în Traian am răspuns: "Nu am rude apropiate, dar nu e vorba de asta. E vorba de navetiştii care, ca şi colegii mei de navetă din liceu, ajung la drumul naţional prin 3-4 kilometri de noroi".
P.S. 3 - La alegerile parlamentare din 2008, Vlad Marcoci a pierdut în Zăneşti şi, accentuat, în Traian. Vorba înţeleaptă pe care o voi invoca nu este (cum v-aţi aştepta) cea referitoare la faptul că "Recunoştinţa e floare rară" ci una mai puţin cunoscută dar mai cinică: "Nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită!". Pe cea cu "Facerea de bine..." vă las pe dumneavoastră să o depistaţi şi pe trăieneni (şi zăneşteni) s-o analizeze.







6 comentarii:

  1. Daca intradevar asta a fost istoria acestui drum felicitari, si trebuie sa fie un semnal pentru contracandidatii tai de la primarie!! Atentie asta e rezutatul unui loby facut asa, printre ele, dar te vei implica mai mult, vei avea si sprijinul zanestenilor, vei fi si primar, sigur vei realiza mult mai multe!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Locuitorii din Traian va multumesc domnule Vinca. Va asiguram de sprijinul nostru. Sunteti un om care tineti cont de oameni si de problemele noastre nu un infumurat ca dl vice care vine in Traian numai daca are vreun interes pentru buzunarul lui.

    RăspundețiȘtergere
  3. Lasa ca Zanestiu e prima comuna din Romania care isi va extinde suprafata locuibila prin acumularea de gunoaie in lunca .
    Ideea este geniala dar nu originala .The Great Pacific Garbage Patch (Marea Adunatura de Gunoaie a Pacificului- nr) este o gramada imensa de sticle de plastic care pluteste la cateva sute de mile in nord-estul insulelor Hawai.
    Gramada de plastic a primit multa atentie dupa de miliardarul-miliatant pentru mediu David de Rothschild a anuntat ca vrea sa viziteze gunoiul pe Plastiki, un vas constuit din sticle reciclate.
    Acum ca Plastiki a fost lansat, un grup de arhitecti din Rotterdam a venit cu ideea de a realiza o insula de marimea Hawai facuta in totalitate din plastic reciclat.
    http://www.recycledisland.com/
    Eu daca asi zanestean asi vota un astfel de primar care vine cu o idee atat de buna . Deabia astept sa se scoata la vanzare loturi din insula de la Zanesti.
    http://ziarpiatraneamt.ro/sesizare-de-deseuri-toxice-transportate-de-pe-platforma-savinesti-si-dezmembrate-in-lunca-bistritei-in-comuna-zanesti/

    Iosub Robert

    RăspundețiȘtergere
  4. Robert, observatia ta e profunda... daca nu ar fi de plans ar fi de ras... Situatia e insa albastra... Cat priveste vanzarea de loturi (fie pe insula de plastic fie pe cea de deseuri), fii fara grija,,, sigur s-au gandit...
    Daca vrei sa joci o miuta pe terenul de sport de la caminul Cultural trebuie sa faci o cerere la investitorul ginere cu socru strategic in CL Zanesti... Fain, nu...?

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  6. Pai asa e in viata asta. Unii ii respecta pe oameni si le inteleg problemele, altii vor doar sa profite, apropo de intentia celor care vroiau sa isi faca rost de teren si scoala la Traian

    RăspundețiȘtergere

liber la opinii si critici; injuratura insa stimuleaza cenzura!